Acadèmia Catalana de la Música 12 associacions de músics creen la Unión de Músicos Profesionales

12 associacions de músics creen la Unión de Músicos Profesionales

La crisi sense precedents provocada pel Covid-19, que ha afectat de manera devastadora a la música en viu, sumada a la falta d’una regulació adequada, ha deixat encara més en evidència l’absoluta desprotecció i precarietat de les i els músics de tot el país.

És per això que dotze associacions sindicals i professionals de músics, que representen a més de 7.500 artistes i autors/es de tot l’estat, han decidit sumar forces mitjançant la constitució de la Unión de Músicos Profesionales. Una aliança fruit d’una reclamació històrica del sector, la constitució de la qual s’ha accelerat per la crisi actual.

La UMP neix per a fer més pressió i força a l’hora de defensar els drets de les i els músics professionals i exercir d’interlocutors davant el govern central, governs autonòmics i municipals, així com davant entitats socials i empresarials, per a aconseguir un nou marc legislatiu que reflecteixi la realitat d’aquesta professió, mitjançant el desenvolupament de l’Estatut de l’Artista.

El passat 17 d’abril representants de les associacions que ara conformen la UMP van presentar les seves reclamacions davant els Ministres de Cultura i Hisenda, i han participat en l’elaboració del document que presenta les 52 mesures de les Arts Escèniques i la Música arran de la crisi provocada pel Covid-19.

Ara exposen que encara no saben si podran acollir-se a les ajudes per a artistes que es van aprovar en l’últim Decret llei del passat 5 de maig, sumat al fet que encara queden molts músics que no podran accedir a cap ajuda “transversal”. Per això, exigeixen ajuts efectives i una nova legislació o es veuran abocats a desaparèixer com a col·lectiu professional.

La creació de la Unió de Músics Professionals representa una fita històrica per a aquest col·lectiu. I esperen que en les pròximes setmanes i mesos s’uneixin més associacions. Actualment està formada per:

 • Asociación de Músicos de Euskal Herria (MUSIKARI)
 • Asociación Española de Grupos de Música Antigua (GEMA)
 • Asociación Profesional de Músicos de Jazz y Músicas Creativas de Andalucia (ANDAJAZZ PRO)
 • Asociación Profesionales de la Música de las Islas Canarias (PROMUSIC) 
 • Associació Catalana d’Intèrprets i Docents de Música Clàssica (ACIMC)
 • Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM )
 • Associació de Músics de Tarragona (AMT)
 • Associació Professional de Músics de Catalunya (MUSICAT)
 • Autores de Música Asociados (AMA)
 • Federación Estatal de Músicos de Jazz y Músicas Improvisadas (FMJAZZ)
 • Músicas Ao Vivo Galicia (MAV)
 • Societat de Blues de Barcelona (SBB)

Els principals objectius de la ‘Unión de Músicos Profesionales’ són:

– Defensar els drets de les i els músics professionals tenint en compte les diferents realitats dels professionals de la música en totes les seves formes estilístiques, ja sigui com a treballadors per compte d’altre, autònoms, creadors o autors, i d’aquesta forma aconseguir una adequada visibilitat davant la societat i les institucions.

– Impulsar mesures concretes en matèria laboral, de seguretat social i fiscal per a aconseguir un nou marc normatiu sota l’esperit de l’Estatut de l’Artista aprovat pel Congrés dels Diputats.

– Treballar en coordinació amb el Govern, administracions centrals, autonòmiques i locals, així com de les agrupacions empresarials i socials del sector cultural.

– Protegir i promoure els i les artistes i autors nacionals demanant per a això mesures legals per a festivals, sales i auditoris que comptin amb qualsevol mena de finançament públic. Així com el desenvolupament d’ajudes directes als músics en matèria de producció discogràfica i mobilitat interestatal dels artistes i bandes i un mínim garantit de programació preferencial en mitjans públics i privats per a l’exposició de les seves creacions.

– Analitzar de manera sistemàtica els avanços que, per a qualsevol millora en les remuneracions, condicions de treball, subvencions, ajudes assistencials, etc. es produeixin en el pla internacional i molt concretament en l’àmbit de la Unió Europea, per a avaluar la conveniència d’extrapolar-les a la nostra realitat estatal.

Deixa un comentari