Acadèmia Catalana de la Música Així va ser el FÒRUM 2022 sobre Música i Salut

Així va ser el FÒRUM 2022 sobre Música i Salut

Durant els dies 10, 11 i 12 de novembre l’Acadèmia va celebrar el seu sisè Fòrum Anual, dedicat a les relacions entre la música i la salut, que es va dividir en 3 jornades diferents. La primera, el 10 de novembre, es va celebrar a l’Orfeó Lleidatà de Lleida dins el marc de les Jornades de Música i Transformació Social de la Casa de la Música de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, i va estar centrada en la divulgació de la recerca existent i en la presentació de projectes i experiències que treballen en l’àmbit de la música i la salut. Les jornades del 11 i 12 de novembre es van celebrar a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), dins del marc de les seves Jornades Internacionals de Música i Neurologia, centrades aquest any en la salut dels i les músics.

Les sessions del dia 10 es poden recuperar ja al Canal Alícia de l’Acadèmia.

En aquesta primera jornada del dijous 10 de novembre, Jordi A. Jauset, divulgador científic i coordinador del Grup de Treball “Música i Neurociència” de l’Acadèmia, obria el Fòrum amb la conferència “La potencialitat de la música”, que va servir per a posar context a les jornades i fer un recull d’evidències científiques al voltant dels beneficis de la música en la salut.

Posteriorment es va donar peu a la Taula Rodona d’experiències reals al territori, moderada pel músic, activista i membre de la junta directiva de l’Acadèmia Natxo Tarrés. La taula va comptar amb les experiències de Marta Bonet, metgessa oncòloga a l’Arnau de Vilanova de Lleida i cantant, Nona Aixalà, professora de música i cap d’estudis de l’IE Magraners de Lleida, Raquel Peremartí, musicoterapeuta de la Fundació Orfeó Lleidatà, Raül Hernàndez, psicòleg i musicoterapeuta i Rochsane Taghikhani, musicoterapeuta i terapauta Gestalt del CSAPG Hospital Residència Sant Camil de Barcelona.

Després de la pausa, el músic i musicoterapeuta Santi Serratosa va dur a terme un taller de percussió corporal mitjançant el seu mètode SSM (Senyalització-Seqüència-Música). Basant-se en els recursos sonors i musicals, el taller va tenir com a objectiu facilitar l’aparició de diferents processos sensorials, cognitius, emocionals i vinculants, promovent experiències creatives que enllacen els interessos de les persones amb les seves capacitats tant físiques com intel·lectuals, posant de manifest la importància de la improvisació, la creativitat i el llenguatge rítmic expressat amb el nostre cos.

Acadèmia Catalana de la Música Així va ser el FÒRUM 2022 sobre Música i Salut

A continuació va tenir lloc la segona taula rodona de les jornades, dedicada a experiències i contextos clínics i hospitalaris, i moderada per Pau Gimeno, musicoterapeuta i president de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. La taula va comptar amb la participació de Jesús Caballero, metge i director Clínic Territorial de Crítics de Lleida Hospital Universitari Arnau de Vilanova, Lorena Zoila, metgessa de Hospital Sant Joan d’Alacant, Ester Bonell, psicòloga de la Llar de Salut Mental de Sant Joan de Déu Terres de Lleida i Sónia Sánchez, musicoterapeuta de l’Hospital Sant Joan d’Alacant.

Les jornades continuaven a la tarda amb el concert del Combo d’usuaris del Serveis de Rehabilitació Comunitària de l’Hospital Santa Maria de Lleida, que van oferir un repertori ple d’èxits fruit dels seus assajos dins del programa de rehabilitació comunitària de l’Hospital Santa Maria de Lleida, que des de fa més de 25 anys treballa per a la inlcusió social i emocional de persones amb diferents diagnòstics de salut física i mental.

Acadèmia Catalana de la Música Així va ser el FÒRUM 2022 sobre Música i Salut

Conxita Bentz, pianista, compositora i musicoterapeuta, va ser l’encarregada de seguir amb les jornades oferint un taller de musicoteràpia per a malalts de Alzheimer i Parkinson. El taller va tenir per objectiu mostrar de manera pràctica com es pot treballar des de la musicoteràpia amb persones amb Alzheimer i Parkinson, mostrant diferents exercisis i metodologies que desenvolupen el potencial de la música en els àmbits de la memòria, la mobilitat, l’expressió personal i l’autoestima dels pacients.

Acadèmia Catalana de la Música Així va ser el FÒRUM 2022 sobre Música i Salut

Finalment, Josep Ferran Vives, Director General de Promoció Cultural i Biblioteques, va tancar les jornades amb una breu intervenció al voltant de quin és el paper que ha de tenir l’administració en aquest treball conjunt entre els àmbits de la música i la salut i en quin punt es troba la feina que s’està fent des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en aquest sentit.

Acadèmia Catalana de la Música Així va ser el FÒRUM 2022 sobre Música i Salut

Deixa un comentari