La situació del sector musical, tot i ser complexa, està plena d’oportunitats. La voluntat de donar cobertura a les mancances, propicia el neixement de l’Acadèmia Catalana de la Música amb l’objectiu de donar aixopluc als professionals del sector i a la seva activitat creadora, acadèmica, industrial, tècnica i/o auxiliar.
Es tracta doncs d'afrontar de forma conjunta amb solucions de consens els reptes actuals i vertebrar el sector posant en valor tota la cadena de la industria musical: músics, compositors, intèrprets, emprenedors, sales de concerts, escoles, centres formatius, managers, productors, promotors i editors.

L'activitat de l'Acadèmia es desenvolupa principalment en els següents àmbits:

Relació amb l’Administració
L’Acadèmia és part activa en el desenvolupament del Pla Integral de la Música a Catalunya impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat, participant en totes les Taules de seguiment i impuls del mateix, mitjançant professionals i experts que formen part de l'Acadèmia.

Relació amb les Entitats professionals i no professionals del sector musical
Cercant els consensos necessaris per tal d’analitzar normatives, unificar criteris, defensar els drets de treballadors i practicants, impulsar iniciatives innovadores, recolzar els joves talents i promoure l’ensenyament de la música i la cohesió social.

Relació amb els col·lectius de professionals i de representants del sector industrial de la música.
L’Acadèmia és espai de confluència entre treballadors, practicants de la música i representants d’empreses privades, amb l’objectiu de constatar problemàtiques comuns i harmonitzar criteris per abordar-les.

Projecció de la música al conjunt de la ciutadania
L’Acadèmia vol promoure, promocionar, reconèixer, homenatjar i premiar la música produïda a Catalunya en tots els àmbits, gèneres, expressions o estils artístics sense exclusions. A tal efecte té previst materialitzar premis o guardons en l’àmbit nacional, homenatjar músics, autors i compositors, aconseguir espais de difusió i promoció de la nostra música en els mitjans de comunicació i especialment en els de titularitat pública.