Acadèmia Catalana de la Música Manifest de l'Acadèmia en motiu del Dia Mundial de la Música

Manifest de l’Acadèmia en motiu del Dia Mundial de la Música

Avui celebrem el Dia Mundial de la Música. Una oportunitat més per posar en valor allò que ens acompanya dia a dia i ens facilita conformar-nos col·lectivament en els nostres actes i rituals, també en els que ens defineixen en la nostra intimitat. Himnes nacionals, polítics, religiosos, personals, populars. Cançons de lluita, cançons d’amor, cançons de dol, cançons de bressol, simfonies, suites, politons, jingles, sintonies. La música és present, massa sovint de forma invisible, en els moments més significatius de la vida, els que trenen els nostres records i els que teixeixen les nostres relacions.

En aquest i en tots els dies de l’any volem reivindicar el poder transformador de la música, la seva capacitat per millorar la nostra societat i les nostres vides. La música és emoció, expressió, atenció, memòria, autonomia, creativitat, flexibilitat emocional i cognitiva, funcions executives, habilitats motores, lingüístiques, matemàtiques, la capacitat per unir-nos en el cant i en el ball des de l’origen del temps. En l’aprenentatge, en l’atenció, en la salut, en la inserció i en la integració, en la coordinació, en la comunitat i també en la solitud, en la presa de decisions, en la reflexió, en la creativitat, la música és la nostra eina indispensable, que ens connecta amb el nostre jo més complet, com ens demostra la ciència amb els seus recents estudis.

Per això volem subratllar la feina dels professionals de la música des de les escoles municipals, des de les privades, des de les de grau superior, des dels conservatoris, des dels escenaris, des de les associacions i entitats del sector, des dels col·lectius que fan tasca social amb la música, des dels estudis, des de la indústria i des del món amateur que alimenten la nostra professió i la fan viva i diversa. Per això reivindiquem la música com un ecosistema on hi hagi espai per tots sense diferències, posant en valor la transversalitat i la riquesa del nostre sector.

Avui també és un bon dia per reivindicar els drets dels professionals i dels aficionats de la música i per reclamar una regulació laboral i unes lleis que s’adaptin a la nostra realitat.

Per reclamar una nova llei que reguli la professió, no ens serveix una normativa del 85 caduca, obsoleta i insuficient per atendre la complexitat i la transversalitat de la professió musical.

També volem que aquest altaveu que és el Dia Mundial de la Música serveixi per reivindicar la dignitat de la dona i el seu paper fonamental per transformar el model patriarcal freqüent en el sector de la música però sobretot en la societat, i així mateix celebrar una presència de les dones cada dia més activa i nombrosa en el món musical, sobretot entre les noves generacions.

Denunciem també els atemptats a la llibertat d’expressió i reivindiquem la llibertat dels músics i cantants processats o empresonats per exercir els seus drets. Denunciem la censura i la involució democràtica que estem patint i animem a tothom a no caure en l’autocensura. No callarem!!

Per la llibertat, la igualtat i la fraternitat, Visca la Música!!

Deixa un comentari