Acadèmia Catalana de la Música Primer acte d’Invitació a la música amb Jaume Cabré

Primer acte d’Invitació a la música amb Jaume Cabré

Mig centenar de personalitats i responsables de les 30 entitats musicals catalanes han participat al primer acte d’Invitació a la Música de l’Acadèmia al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona que enguany ha comptat amb la participació de la pianista Clara Peya i l’escriptor Jaume Cabré.

L’objectiu de l’Acadèmia és convertir el 20 de juny, vigília del Dia Mundial de la Música, en una oportunitat per a celebrar la música i reivindicar la tasca de personalitats alienes al sector per a les quals la música ocupa un lloc fonamental en les seves obres.

Aquest és el cas del reconegut escriptor Jaume Cabré (Barcelona 1947), Premi d’Honor de les Lletres Catalanes qui, durant l’acte, ha llegit un text titulat “Preludi per a una acadèmia” en el que ha relatat la seva relació personal i literària amb la música clàssica.

Davant de l’auditori, Cabré ha confessat sentir una enveja “inenarrable” pels músics i ha assegurat que la presència de la música en les seves novel·les i relats es deu a una “profunda frustració positiva”.

Segons l’escriptor de Les Veus del Pamano, la música irromp en força en totes les seves novel·les com a Fra Junoy o l’agonia dels sons on la música ocupa un lloc destacat o Jo confesso que va escriure sota l’embruix d’un “CD que contenia un misteri que no podia resoldre” i que incloïa temes de Schumann, Andreas Staier i Daniel Sepec.

A més de les seves novel·les, la música ha estat present en la vida de l’escriptor des que era un infant:

“He tingut la sort de néixer en una família que estimava la música. Els meus pares tocaven el piano. Mon pare componia cançons i sardanes, composicions corals i alguna obra de cambra. I d’una manera natural, a casa, molts sopars acabàvem cantant alguna coral de Bach. Ara ho idealitzo perquè en el record sona molt bé. Segur que molts hauríeu arrufat el nas en sentir el concert familiar”.

Cabré ha assegurat que a més de “clarinetista, violinista i pianista” li hauria agradat “ser compositor” i, d’aquesta manera, esdevenir el creador inicial del que anomena el “miracle musical” que ens aproxima a la bellesa.

L’acte d’Invitació a la música va tenir lloc després de l’Assemblea de l’Acadèmia durant la qual es va aprovar la memòria de 2017 i es van exposar els projectes 2018-2020, full de ruta de l’entitat al llarg dels propers anys per tal de reivindicar el patrimoni musical català així com impulsar la seva internacionalització.

Deixa un comentari