Acadèmia Catalana de la Música Parlem amb Ester Bonal del poder transformador de la música

Parlem amb Ester Bonal del poder transformador de la música

Ester Bonal serà una de les participants del Fòrum que celebrarem el proper 27 de novembre al CCCB de Barcelona i que dedicarem a parlar sobre Música i transformació social.

Ester Bonal és actualment directora de Xamfrà, un projecte que impulsa projectes musicals com a eina d’inclusió social; i també directora d’El Teler de Música, un emprenement social de formació continuada en música i educació en valors. ). Alhora és professora del Departament de Pedagogia de l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) i coordinadora, amb Raimon Avila, del Postgrau d’Arts Escèniques i Acció Social que ofereixen en col·laboració, Xamfrà i l’Institut del Teatre.

Amb motiu de la celebració del Fòrum, hem parlat amb ella sobre el poder transformador de la música…

 

Per començar, una pregunta molt genèrica que és el leitmotiv del proper Fòrum de l’Acadèmia…per què la música té la capacitat d’influir en les persones i les seves relacions socials?

Perquè la música és patrimoni de la humanitat, en el sentit més profund de la paraula. La música activa directament les emocions, allò que ens singularitza com a persones i fer-la en comunitat permet que persones diferents amb habilitats diferents es complementin expressant-se alhora, tothom hi té cabuda i calen totes les persones que hi participen per aconseguir la vivència estètica i emocional compartida.

 

Des de Xamfrà impulseu projectes musicals i escènics com a eina de participació i inclusió social. Com ajuden la música i les arts a treballar relacions d’integració i comunitat en un barri amb tanta diversitat com el Raval?

Perquè aprofitem que amb música, una persona pot fer una cosa molt senzilla al costat d’una altra que pot fer-ne una, tècnicament molt complicada i el resultat de la suma és harmònic, aporta una vivència estètica compartida a tothom i tothom és, alhora, necessari perquè l’experiència tingui lloc en tota la seva plenitud.

 

Des del Teler de Música impulseu i feu sostenibles projectes de música i comunitat i formeu a professionals de l’educació que utilitzen la música com a eina pedagògica. Per què és important fer música des de ben petits? I com podem aconseguir una millor socialització dels joves al voltant de la música?

Perquè la música ens activa els canals emocionals, ens fa permeables al món i és un camí a través del qual les persones experimentem el sentir-nos commogudes, “tocades”, colpides. La vivència compartida és, a més, promotora d’actituds d’ajuda mútua, cooperació, solidaritat, respecte.

 

Pot posar un exemple d’algun projecte que hagi realitzat en els últims anys que hagi ajudat notablement a millorar la vida de les persones d’una comunitat?

Al 2015 un sociòleg de la UAB va fer una avaluació sobre l’impacte de Xamfrà i es va entrevistar amb 13 joves que havien vingut uns quants anys al centre (alguns encara hi eren i altres ja no). A la pregunta: Què és Xamfrà per tu? Tots i totes van respondre: Una segona família.

Més en detall, alguns testimonis de joves recullen frases com:

(…) gràcies a Xamfrà sóc algú i que he conegut més persones. Abans no tenia ninguna habilitat (…) vaig començar amb la guitarra, que m’agradava molt, d’allà la gent parlava de mi o deia com tocava… què sóc conegut. (Frank, alumne)

(…) confían en ti, es como si su función es (…) hacerte ver que tú vales para algo. Para cantar, para guitarra, para el violín… hacerte ver que tú vales para eso.(Ona, exalumna)

Me ayudó para relacionarme, para expresarme. Yo era muy introvertido, me relacionaba poco. (…) En Xamfrà me ayudaron a expresarme a través de la música. (Vin, exalumne)

 

I per últim, pot fer 5 cèntims sobre la taula rodona que moderarà el proper 27 de novembre al Fòrum sobre Música i transformació social de l’Acadèmia Catalana de la Música?

La idea és preguntar-nos. Preguntar-nos per què, per a què, per qui, amb qui i com volem treballar la música com a eina de transformació social.

 

 

Deixa un comentari