Acadèmia Catalana de la Música Conclusions després de la reunió amb els ministres de Cultura i Hisenda

Conclusions després de la reunió amb els ministres de Cultura i Hisenda

El ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, i la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, van mantenir aquest divendres 18 d’abril diferents reunions amb plataformes dels diferents sectors de la cultura. Entre els cinc portaveus designats per les associacions del sector de les Arts Escèniques i la Música, hi havia Guillem Arnedo, membre de la Junta de l’Acadèmia Catalana de la Música i portaveu de la Plataforma Estatal por la Música (PLAM). Els cinc representants van exposar als ministres les urgències del sector i van incidir en què la manca de normatives específiques pel sector de les arts i la cultura, tant des de la vessant laboral com des de les empresarials, dificulta l’accés a les ajudes i als mecanismes legislatius activats per la crisi. En concret, es va demanar prendre mesures urgents per protegir a aquells que encara no han pogut accedir a cap ajuda transversal i la necessitat d’establir una interlocució directa i constant amb el Govern.

Prenent com a referència del document de les 52 mesures extraordinàries per afrontar la crisi sanitària, els portaveus van distribuir-se el contingut de les intervencions. Per part de Guillem Arnedo es va fer incidència en tres aspectes que us detallem aquí sota:

1. Necessitat de donar cobertura urgent a tots els treballadors de la cultura, artistes treballadors per compte d’altri i als autònoms que no han pogut encara accedir a les ajudes transversals. Que les ajudes impulsades durant l’estat d’alarma i la situació de força major punt per a aquests professionals com per a les empreses del sector cultural, continuïn vigents fins que es pugui reprendre l’activitat artística en condicions de viabilitat dels espectacles.

2. Necessitat de començar a implementar plans específics per a cada sector dotats de pressupost i mesures tributàries i en col·laboració amb les comunitats autònomes, municipis i entitats representatives del sector. Fent especial èmfasi en la necessitat que el Govern buidi com més aviat millor, i en la mesura que sigui possible, la incertesa de com i quan es podrà tornarà a l’activitat. També es va demanar que s’estableixi un diàleg permanent amb les administracions competents per a pactar mesures per a la volta a l’activitat i mentrestant s’utilitzin els mitjans legislatius necessaris per a poder articular ajudes al sector. També es va recordar que en altres països de la Unió Europea ja s’estan aplicant mesures concretes.

3. Aquesta crisi ha deixat una vegada més en evidència  la falta d’una regulació en el nostre sector, per tant, una vegada passi l’estat d’alarma i la situació ho permeti és inajornable aconseguir el desenvolupament normatiu definitiu de l’Estatut de l’Artista.

En general la valoració que s’ha fet de la reunió és positiva i es podria resumir en els següents punts:

1. Per primera vegada una ministra d’Hisenda s’ha assegut amb el sector cultural.

2. La ministra ha reconegut l’especificitat del sector i, per tant, que cal treballar a curt termini i adaptar mesures concretes i eficaces disenyades específicament per al sector.

3. Montero s’ha compromès a concretar aquelles mesures del document de 52 mesures proposades per les arts escèniques i la música que es puguin aprovar en un parell de setmanes. Ja que la seva intenció es porta a terme un paquest de mesures al Consell de Ministres del dia 28 d’abril.

Ara doncs toca esperar a rebre la seva proposta de mesures urgents, treballar-les per tal que siguin realment efectives per les necessitats del nostre sector i esperar que la interlocució amb l’INAEM es pugui mantenir de forma fluida per a treballar tots els aspectes necessaris per a la recuperació de l’activitat.

One thought on “Conclusions després de la reunió amb els ministres de Cultura i Hisenda

Deixa un comentari