Acadèmia Catalana de la Música Taller-Mentoria: Gestió de la propietat intel·lectual

Taller-Mentoria: Gestió de la propietat intel·lectual

Data: 6, 13 i 20 de novembre
Hora: De 10 a 14h
Preu: Preu pels socis: 20€ / Preu per no socis: 130€ / Socis d’entitats associades: 65€
Lloc: Edifici SGAE (Passeig Colom, 6)
Gratuït per acadèmics amb inscripció prèvia

Resulta paradoxal però molts dels músics, artistes i/o creadors musicals del nostre país no tenen clar de què es parla quan es parla de propietat Intel·lectual i, en canvi, d’una o altra manera és quelcom que, ben gestionat, pot garantir-los recursos econòmics per mantenir la seva activitat creativa.

A partir d’una immersió general en els conceptes i les tipologies de drets associats a la propietat intel·lectual, aquest curs pretén conduir els alumnes cap a les millors maneres de treure rendiment a la seva obra o activitat creadora mitjançant mentories particulars.

El taller  està dirigit a músics, compositors, autors o intèrprets, de qualsevol gènere o estil musical. També a mànagers i/o col·laboradors en la gestió de una carrera artística o a qualsevol persona que vulgui desenvolupar-se professionalment en la indústria musical.

Aquest curs consta de 3 sessions formatives. Cadascuna d’aquestes sessions tindrà una duració de 4 hores. Es farà un total de 12 hores al llarg del curs. Es planteja de manera que els participants tinguin temps per debatre entre tots els assistents els seus projectes propis

El Taller té per objectiu exposar els conceptes i tipologies dels drets derivats de l’autoria i/o propietat intel·lectual de les obres musicals; drets sobre l’obra, drets sobre la producció, drets sobre la interpretació. En definitiva,  dels drets derivats dels usos de la música; qui gestiona què? Qui cobra? Qui paga?

D’altra banda, s’analitzaran i compartiran els casos dels participants en clau de mentoria, que faciliti els alumnes els coneixements i recursos a emprar per tal de gestionar correctament la seva obra. Tot plegat analitzant els canvis, les amenaces i les oportunitats que regeixen i regiran a futur la propietat intel·lectual en l’entorn  del món digital.

 

INSCRIPCIONS

Per inscriure-us-hi, envieu un correu a: info@academiamusica.cat

Preu per no socis: 130€.

Preu pels socis de l’Acadèmia: 20€.

Les entitats associades a l’Acadèmia poden inscriure fins a 3 persones al preu d’acadèmic (20€).

Altres socis d’entitats associades a l’Acadèmia tenen el 50 % de descompte.

Inscripció limitada. 

 

METODOLOGIA

La metodologia d’aquest curs es basa en :

 • Exposició teòrica dels continguts. Terminologia i conceptes bàsics.
 • Categorització dels drets derivats dels usos musicals.
 • Debats, mitjançant la interacció amb els assistents.
 • Ingressos derivats dels diferents usos
 • Exposició de casos i debats pràctics

 

PROGRAMA

Els continguts de les sessions s’estructuraran de la següent manera:

 • Terminologia i conceptes bàsics: Obra musical, producció musical, interpretació o execució. Autor, editor, segell, discogràfica, fonograma, intèrpret o executant, sampler, sincronització, reproducció mecànica, comunicació pública, còpia privada, plataforma digital, música en línia, afegidors o distribuïdors musicals, entitats de gestió.
 • Els drets sobre l’obra musical. Explotació, drets morals, copyright, copyleft, llicències lliures
 • Els drets sobre la producció musical.
 • Els drets sobre la interpretació musical.
 • Usos de la música. La música en viu, la música a la ràdio, la música a la televisió, la música al cinema, la música en altres expressions artístiques, la música en els locals, la música en línia
 • Qui gestiona què? qui paga i a qui? Qui cobra?
 • Ingressos de la música. Com a productors fonogràfics, com a editors, com a autors, com a intèrpret.
 • Casos pràctics.

 

PROFESSORAT

Eva Faustino Ribas

Advocada. Consultora especialitzada en propietat intel·lectual. Directora Gerent de APECAT (Associació de Productors i Editors Discogràfics, Fonogràfics i Videogràfics Catalans ) . Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona. Màster en mediació civil i mercantil pel Campus ICAB. Postgrau en Transformació Digital per la Barcelona Management School Universitat Pompeu Fabra. Col·laboradora en publicacions sobre Dret de Propietat Intel·lectual i Docent  en màsters i postgraus diversos del sector cultural.